Het verleden van de Bloemerstraat

De Bloemerstraat in Nijmegen: een rauwe, creatieve straat met een gave mix van stijlen, culturen en mensen

Nijmegen behoort tot de zwaarst door oorlogsgeweld getroffen steden van Nederland. Dit verergerde na het bombardement van 22 februari 1944. De materiële schade was enorm, met name in het centrum. Ruim drieduizend woningen, vierhonderd winkels, vijftig horecapanden, zeven kerken, vier bioscopen, twee bankgebouwen en het station waren zwaar beschadigd of zelfs totaal vernield. De Bloemerstraat heeft ook ernstig geleden onder de tweede wereldoorlog. Veel panden werden verwoest door ‘het vergissingsbombardement’. Verschillende ondernemers herstelden na de oorlog hun panden volledig, terwijl andere panden zodanig waren verwoest dat ze vanuit de grond opnieuw moesten worden opgebouwd. De Bloemerstraat kreeg een nieuwe, frisse uitstraling met een kenmerkend ruime opzet.

Voor de oorlog was de Bloemerstraat een echte winkelstraat. De oorlog heeft gelukkig niet alles verwoest, er zijn nog enkele historische panden bewaard gebleven. De Bloemerstraat ligt tussen plein 1944 en het centraal station in. Zoals nu nog steeds het geval is, reed er vroeger ook al volop openbaar vervoer van en naar deze plek. Dit is dus een fijne en makkelijke plek om tijdens je dagje uit nog even een hapje te eten of lekker neer te ploffen voor een drankje. Maar de Bloemerstraat is meer dan alleen een straat met dienstverlening, horeca en winkels. Het is een creatieve, gezellige en relatief onontdekte plek in het Nijmeegse stadsbeeld.

Sinds 1552 wordt de straat de Bloemerstraat genoemd. De oorspronkelijke naam van de straat was eerst de Bloemenburgerstraat, vernoemd naar een oude verdedigingstoren in Nijmegen die ‘Bloemenborch’ heette. Zo rond 1525 werd deze toren gesloopt. Daarnaast was Bloem ook nog een oud Nijmeegse familienaam.

Inmiddels is de Bloemerstraat nog steeds superrelevant in het Nijmeegse straatbeeld. Je vindt er jonge, creatieve ondernemers. Gemixt met de oude, vertrouwde zaken. Ook is de muurschildering op de zijkant van het pand van Café van Deelen niet te missen. De vogel staat symbool voor een mix van culturen, iets wat echt bij de Bloemerstraat past. Maar ook de Stevenskerk staat er op, en de beelden van de Bloemerstraat van vroeger.

Ook is ‘het lelijkste gebouw van Nijmegen’ in de Bloemerstraat te vinden. Volgens eigenaar Ton Hendriks gaat het gebouw tegen de vlakte zodra de vergunningen rond zijn. Het gebouw zou plaats maken voor een appartementencomplex die 175 appartementen telt. Het gebouw is nog ongeveer tot de vierdaagse te bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: